De wereld verandert op allerlei gebied en al die ontwikkelingen hebben consequenties voor de school, de schoolleiding, de medewerkers en de leerlingen. Onderwijsorganisaties worstelen daar dikwijls mee en zoeken naar manieren om er goed mee om te gaan. De schoolleider kan onmogelijk al dit werk alleen doen. Wetenschap en advieswereld dragen oplossingen aan voor het spreiden of delen van leiderschap. Dit vanuit de overtuiging dat medewerkers meer verantwoordelijkheid kunnen nemen voor het bereiken van de organisatiedoelen. Gedeeld leiderschap staat inmiddels volop in de belangstelling. Reden voor CPM-Nederland om samen met onderwijsadviesbureau 2xdenken, een themabijeenkomst te organiseren rondom dit actuele onderwerp. Twee inleiders presenteren u inspirerende praktijkvoorbeelden en heldere adviezen.
Programma
9.30 uur ontvangst met koffie of thee
10.00 uur start inleidingen
12.30 uur smakelijke lunch met gelegenheid tot napraten en netwerken
Optioneel, middagsessie
Na de lunch kunt u deelnemen aan ronde- tafelgesprekken, waarin de uitwisseling van eigen vraagstukken en ervaringen voor waardevolle inzichten kan zorgen.
De middagsessie eindigt omstreeks 15.00 uur.
Deelname is gratis.
Inleiders
Dr. Jelle Dijkstra, gaat in op de vraag hoe veranderingen in de omgeving dwingen tot anders, effectiever samenwerken, organiseren, leren en leiderschap. Hij heeft ruime advieservaring in (o.a.) primair onderwijsorganisaties. Hij voorziet u van praktische tips en handvatten in het omgaan met de roep om meer zelfsturing, meer eigen verantwoordelijkheid van professionals en de hogere eisen aan persoonlijk leiderschap van de schooldirectie. Hij biedt u praktisch perspectief in de vaak lastige zoektocht naar ‘gedeeld leiderschap’.
Antoinette Gillet, bespreekt haar eigen ervaringen met Gedeeld leiderschap. Schoolleiderschap is complex. De schoolleider is integraal eindverantwoordelijk, maar het is onmogelijk om op alle domeinen even competent en secuur te zijn. Antoinette pleit ervoor de talenten in de eigen school in te zetten bij vraagstukken die horen bij strategisch beleid en kwaliteitszorg. De kennis en ervaring van de mensen op de werkvloer is goud waard. En nog belangrijker: als medewerkers vrijheid en verantwoordelijkheid krijgen en worden ingezet op hun kracht, zorgt dit voor welbevinden en bevlogenheid. En dát is bevorderlijk voor hun duurzame inzetbaarheid én voor de kwaliteit van de organisatie. Autonomie, zelfsturing en reflectie zijn de kernwoorden. Antoinette geeft een inkijkje in hoe zij dit organiseert op haar school.
Meer informatie over de inleiders hieronder.
Locatie
Deze themabijeenkomst vindt plaats bij CPM-Nederland in Gorinchem. De locatie is ook met openbaar vervoer goed te bereiken en beschikt over voldoende parkeergelegenheid op eigen terrein. Na inschrijving ontvangt u een bevestiging van reservering met de exacte adresgegevens en een routebeschrijving.
Aanmelding. Reserveer snel, het aantal plaatsen is beperkt!
Wilt u er 17 februari graag bij zijn, reserveer dan met het aanmeldformulier. Vergeet niet uw belangstelling voor de extra middagsessie aan te geven.
Over de initiatiefnemers
CPM heeft onlangs succesvol het audit traject afgerond om de status van gecertificeerd assessmentbureau in het schoolleidersregister (SRPO) te verwerven. Dit betekent dat schoolleiders en adjuncten zich via een assessment bij CPM kunnen laten registreren in het register. Bij dit certificeringsproces bood 2xdenken een inhoudelijke bijdrage.
De samenwerking tussen CPM en 2xdenken zal door de certificering nog intensiever worden. Voldoende aanleiding dus om de samenwerking breder bekend maken. Met het organiseren van deze gezamenlijke activiteit willen CPM en 2xdenken u laten meedelen in hun enthousiasme.
Sprekers
Dr. Jelle Dijkstra is zelfstandig adviseur en lector Persoonlijk Leiderschap en Innovatiekracht bij NHL University of Applied Science. Hij is auteur van meer dan 30 boeken en vele artikelen over leiderschap en HR. Hij adviseerde honderden bedrijven en instellingen (ook in het primair onderwijs) en trad veelvuldig op als spreker op congressen of als gastdocent in diverse masteropleidingen. Samen met Paul-Peter Feld schreef hij het boek “Gedeeld leiderschap” dat in 2012 werd verkozen tot Managementboek van het Jaar. Zijn onderzoek richt zich op de vraag welke competenties nodig zijn om persoonlijk leiderschap te kunnen uitoefenen en transitie- of innovatieprocessen te kunnen initiëren en aansturen.
Antoinette Gillet is directeur van een grote basisschool met 50 personeelsleden en meer dan 750 leerlingen. Daarnaast leidt zij management-development trajecten, is zij coach en doet ze advieswerk. Vorig jaar schreef zij een rapport over het ‘onboarden’ van directieleden en was zij kwartiermaker voor een nieuwe school in Rijswijk. Antoinette heeft een achtergrond van onderwijskundige en coachingsopleidingen en bezit een Lean SixSigma GreenBelt. Zij zet een mix van mentale en empathische aanpak in bij haar dagelijkse werkzaamheden.