De wereld wordt kleiner, grenzen lijken te vervagen. Internationalisering wordt in veel organisaties van groter belang. De samenwerking met een buitenlandse moeder-, zuster- of dochterorganisatie wordt bijvoorbeeld geïntensiveerd.
Maar ook zonder ‘internationale familie’ krijgen ondernemingen te maken met een grotere diversiteit in hun personeelsbestanden dus andere culturele achtergronden, andere normen, waarden en communicatie .
Voor heel veel organisatorische aspecten heeft dit consequenties. Interculturele verschillen kunnen voor verrijkende maar ook voor verwarrende situaties zorgen, bijvoorbeeld bij:
- het ontwikkelen van medewerkers;
- het werven en selecteren van talenten;
- leiderschap en
- samenwerking, intern in teams of extern met buitenlandse partijen.
Herkenbaar? Bezoek dan op 30 november het mini-symposium ‘Omgaan met interculturele verschillen in organisaties’ dat CPM Nederland en CPM België samen organiseren.
Twee inleiders presenteren u inspirerende inzichten en voorbeelden uit de praktijk. Wissel uw ervaringen uit met anderen en profiteer van de heldere adviezen die de sprekers en de andere bezoekers u kunnen aanreiken.
Programma
9.30 uur Ontvangst met koffie of thee
10.00 uur Start inleidingen
12.30 uur Smakelijke lunch met gelegenheid tot napraten en netwerken
Optioneel: middagsessie
Na de lunch kunt u deelnemen aan een ronde-tafel-sessie, waarin de uitwisseling van eigen vraagstukken en ervaringen met interculturele verschillen voor waardevolle inzichten kan zorgen. De middagsessie eindigt omstreeks 15.00 uur.
Deelname aan dit mini-symposium is voor u gratis.
Inleiders
Dr. Ir. Peter Prud’homme van Reine geeft een presentatie over ‘omgaan met interculturele verschillen in organisaties’. Zijn bijdrage combineert een wetenschappelijk onderbouwd theoretisch kader om cultuurverschillen te begrijpen met een praktische aanpak om culturele diversiteit te benutten. Hij zal de nadruk leggen op de invloed van cultuurverschillen op vraagstukken als leiderschap, selectie en beoordeling, samenwerking in teams en de ontwikkeling van interculturele competenties. Waar mogelijk haakt hij in op specifieke vragen rond dit thema die bij de toehoorders leven .
Karine Buys, Head of Talent Management Benelux van Bayer belicht als ervaringsdeskundige wat er komt kijken bij het Benelux breed oppakken van zaken als Talent Acquisition en Learning & Development. Haar functie werd in 2014 speciaal gecreëerd om in de nieuwe Bayer Benelux organisatie diverse Talent Management processen de nodige strategische aandacht te kunnen geven en te zorgen voor een gelijke aanpak in de hele Benelux. Karine gaat in op successen en valkuilen. Zij illustreert een en ander aan de hand van Bayer’s Benelux brede Future Leadership Development Center (FLDC).
Meer informatie over de inleiders hieronder.
Locatie
Dit mini-symposium vindt plaats in Hotel Breda Princeville (Van der Valk-hotel), Princenhagelaan 5, 4813 DA Breda.
Voor een routebeschrijving klik op de link: https://www.hotelprinceville.nl/contact
Aanmelding
Reserveer snel, het aantal plaatsen is beperkt! Wilt u er 30 november graag bij zijn, reserveer dan met het aanmeldformulier. Vergeet niet uw belangstelling voor de extra middagsessie aan te geven. Deelname is zonder kosten. Bij annulering na 23 november brengen wij u € 25,– in rekening. We zullen dit bedrag storten op het Longfonds. Na inschrijving zenden we u een bevestiging van reservering per mail.
Sprekers
Dr. Ir. Peter Prud’homme van Reine is expert op het gebied van interculturele verschillen en helpt bedrijven en andere organisaties effectief om te gaan met culturele diversiteit. Hij is (co-)auteur van diverse boeken op dit gebied, zoals ‘Effectief samenwerken in interculturele teams’. Peter startte zijn carrière op een heel ander terrein: hij studeerde technische natuurkunde. Na een studie culturele antropologie promoveerde hij aan de Vrije Universiteit op de invloed van cultuurverschillen op internationale samenwerkingen. Na een loopbaan bij o.a. Philips, KPMG, enkele universiteiten en TIASNimbas Business School treedt hij nu op als consultant, trainer, coach en onderzoeker op het gebied van intercultureel management (Innovation Culture & Change, Consulting & Education).
Karine Buys is sinds 2014 Head of Talent Management Benelux bij Bayer. Zij is verantwoordelijk voor de strategische aanpak van Talent Acquisition & Talent Development voor alle Bayer ondernemingen in de Benelux en werkt vanuit Diegem (België). Werken met interculturele verschillen is haar daardoor niet vreemd. Karine geeft leiding aan het Talent Acquisition team en het Learning & Development team. Samen leveren ze een bijdrage aan Bayers strategie om de juiste talenten aan te trekken, te selecteren én ze te binden en boeien door hen de allerbeste ondersteuning bij hun ontwikkeling te bieden. Karine heeft sinds 2008 diverse HR-rollen bij Bayer vervuld. Daarvoor werkte zij bij meerdere internationale bedrijven in verschillende sectoren, waarbij HR en Talent Management steeds centraal stonden.