Rond deze vraag organiseerde CPM in Gorinchem een bijeenkomst voor relaties.
Volgens de bezoekers, lijnmagers en HR-business partners, een sessie vol ‘aha-erlebnissen’ en eyeopeners. Dr. Marco de Witte, veranderexpert, en drs. Jolenta Rauch, ervaringsdeskundige uit de praktijk, zorgden daarvoor. Hun prikkelende inleidingen maakten duidelijk dat het bij toekomstbestendigheid draait om aanpassen, ontwikkelen en veranderen. En dat betekent: maximale aandacht voor mensen (en wat minder voor modellen). Pasklare oplossingen werden niet aangereikt, ‘food for thought’ des temeer.
Dr. Marco de Witte, expert
Marco, notabene zelf auteur van ‘De kunst van veranderen’, gooide meteen de knuppel in het hoenderhok: veranderboeken helpen maar weinig. Honderden boeken en duizenden artikelen vol mooie theorieën ten spijt: het draait om mensen met hun comfortabele, ingesleten gedragspatronen. En hoe verander je dié ?
In organisaties waarin het ‘anders moet’, gaat het wel steeds om vier basale vragen. Ze vormen een handige leidraad in verander- en ontwikkelprocessen. Marco de Witte (en Jan Jonker) verwerkten ze in het vierballen-model.
Geen simpele vragen. Het begint al met discussie over ‘wat moet veranderen?’ en ‘waarom eigenlijk?’ (het veranderidee) Het wordt écht moeilijk bij vragen als: ‘hoe moeten we dat veranderidee dan vertaald krijgen in het gedragspatroon van alle dag, van iedereen?’ (de veranderopgave). Marco’s advies aan de deelnemers: blijf dicht bij de lokale werkpraktijk van je medewerkers, herken de patronen, snap en ervaar hun obstakels. Betrek hen en stel waar nodig je dromen en plannen bij. Veranderen en ontwikkelen kost veel tijd, vraagt veel geduld.

Enkele van Marco’s impactvolle uitspraken:
- Begin zo mogelijk met een pilot, want succes en enthousiasme van een voortrekkersgroep zijn ‘besmettelijker dan de pest’.
- Veranderen geeft gedoe: je verlaat immers je comfortzone.
- Neem een andere afslag op je ingesleten rotonde. En weet: ’that is where the magic happens, and…….the shit starts’.
- Veranderen en ontwikkelen is een beetje ratio en een boel emotie.
- Geef zelf het goede voorbeeld, niet bang zijn: gewoon beginnen.
Op de rol van veranderaar zoomde Marco de Witte ’s middags in.

Drs. Jolenta Rauch, ervaringsdeskundige
Jolenta, directeur-bestuurder van SZR, een grote zorginstelling in Rivierenland, was heel transparant over een omvangrijke organisatie-ontwikkeltraject dat zij heeft helpen realiseren. Ze deed dit samen met directeur bedrijfsvoering Twan Jacobs.
Alle eerder geschetste voetangels en klemmen: Jolenta en Twan kwamen ze allemaal tegen. Eerlijk vertelde Jolenta over de aanpak. Over de successen, over de dilemma’s waarvoor ze vaak werden gesteld. Over alle stakeholders om rekening mee te houden. En – primair – over de voortdurende aandacht voor de kwalitatief hoogwaardige zorg waar SZR voor staat.
Bezuinigingen, regelgeving, bureaucratische processen staan vaak haaks op de professionele passie van zorgverleners voor hun vak. Hoe kwamen in zo’n wereld onder druk veranderingen toch tot stand? Jolenta en Twan zijn erin geslaagd. SZR werd een organisatie met minder hiërarchie en (binnen kaders) met meer eigenaarschap voor de medewerkers. Daarbij zochten ze externe ondersteuning. (O.a.) Marco de Witte en CPM hebben, elk vanuit eigen expertise, er een rol in gespeeld. Belangrijke lessen van Jolenta: volgens een blauwdruk verloopt het proces zelden. Ga aan de slag, laat bouwen en ontwerpen hand in hand gaan, leg verbinding tussen de werelden van alle betrokkenen, zorg dat iedereen identieke beelden heeft bij de doelen (wat is bijv. zelforganisatie?) en durf je nek uit te steken.
Na zoveel stof tot nadenken werd het tijd voor napraten en netwerken bij een smakelijk lunchbuffet.
Middagprogramma, de veranderaar
Op een onconventionele manier werd ’s middags de persoon van de veranderaar centraal gesteld. Ter voorbereiding hadden de bezoekers een vragenlijst ‘Omgaan met veranderingen’ ingevuld om beeld te krijgen van hun eigen veranderbereidheid. Een opwarmertje voor wat daarna kwam: inzicht in eigen ingesleten patronen die je bij veranderingen kunnen helpen, maar ook danig in de weg kunnen zitten.
Ondanks 50 voorbereide, mooie presentatiesheets, koos Marco toch voor dialoog en interactie in de groep. Waardevolle inzichten landden daardoor nog beter. Hiermee gaf hij ook een voorproefje van de aanpak in de CPM Academy voor organisatieontwikkeling, de leergang waarvan Marco al jaren een inspirerende kerndocent is.
Nieuwsgierig naar de CPM-Academy voor organisatieontwikkeling? Meld je dan nu aan.