Doorgaan, ook als alles anders wordt

ervaringen van CPM Nederland in de afgelopen  'Corona-weken'

Beste relatie,

Het lijkt al een eeuwigheid geleden, de dag van de persconferentie waaruit bleek dat alles anders zou worden. Natuurlijk hadden we het in de dagen ervoor wel voelen aankomen en toch was het vreemd toen het echt zover was. Wat was wijsheid, nu we ons aan zoveel maatregelen moesten houden die voor onze dienstverlening belemmerend konden uitpakken? Ons werk bestaat immers voor een heel groot deel uit interpersoonlijk contact. Hoe konden we daar met respect voor de Coronaregels goed mee omgaan.

Het vanuit huis werken hadden we snel voor elkaar. Laptops, op afstand inloggen op onze digitale systemen en video-bellen. Daar hadden we al de nodige ervaring mee. Maar wat te doen met onze selectie- en ontwikkelassessments, onze coach-opdrachten en begeleidingstrajecten? Na de eerste ‘dreun’ herpakten onze opdrachtgevers zich snel en dachten na over het in de lucht houden van hun organisatie (en over de toekomst daarvan). En in die plannen voor de korte en langere termijn is en blijft de ‘human factor’ in hun organisatie cruciaal. Samen met hen bedachten we veilige oplossingen voor het uitvoeren van onze dienstverlening.

Assessments sinds Corona

Als ik op de afgelopen weken terugkijk, kan ik niet anders dan vaststellen: wij doen in essentie hetzelfde als voor Corona. Aan de kern van wat we doen heeft het virus eigenlijk niets veranderd. We doen de dingen alleen wat anders.

Een beetje anders in Gorinchem

Assessments kunnen nog steeds bij ons op kantoor in Gorinchem worden afgenomen. De setting ziet er door de afstand misschien wat minder huiselijk uit, we beperken het aantal aanwezigen tot een verantwoord aantal, we poetsen en desinfecteren, maar het lukt. Natuurlijk alleen als opdrachtgever én assessment deelnemer zich goed voelen bij deze oplossing. Tot vlak voor het assessment vragen we alle betrokkenen naar hun gezondheidstoestand, want risico’s nemen is vanzelfsprekend uit den boze.

Een beetje anders op afstand

Daarnaast prijzen we ons gelukkig dat onze assessments ook online af te nemen zijn. Het assessment bestaat dan uit dezelfde onderdelen als een assessment op kantoor in Gorinchem, alleen zetten we ‘digitale beeld-middelen’ in om de interpersoonlijke elementen vorm te geven. Dus ja, gewoon een interview door de consultant, maar ook de rollenspellen met onze eigen rollenspelers en assessment consultants. Niet ‘ingeblikt’ , gewoon, live real-time. Dat vergde in het begin wat handigheid, maar de CPM-ers hadden het snel in de vingers. En ook onze kandidaten zijn inmiddels gewend aan deze manier van contact en blijken het over het algemeen prima te vinden. Daarnaast bieden we, voor bepaalde doelgroepen, ook Pinsight® aan, een uitdagende, volledig online assessment met rollenspellen en simulaties via een videoverbinding. Nóg zo’n passende oplossing bij verplichte sociale distantie.

Samen lukt het

We zijn blij dat we met relatief kleine ingrepen alles up en running kunnen houden, want ook coaching en teambegeleiding blijken uitvoerbaar met creatieve online toepassingen (Daarover binnenkort meer.) Dankzij veel medewerking van onze opdrachtgevers, onze kandidaten en deelnemers en niet te vergeten alle collega’s, lukt het ons invulling te geven aan de veelgehoorde wens: ‘stay strong’.

Ik wens iedereen goede gezondheid, maar ook veel veerkracht en samenwerking toe. Samen lukt het!

Namens CPM Nederland,
Marion Neefe, Algemeen Directeur CPM-Nederland